Aquesta Setmana Santa ha estat ben atípica a causa de la situació de pandèmia que estem patint des de fa un mes i que obliga molts a restar confinats a casa, i a sortir a treballar a aquells que són considerats “serveis bàsics”. Durant aquests dies, les esglésies han estat buides de feligresos, el Papa Francesc ha presidit el Via-Crucis en una plaça de Sant Pere buida de fidels. I la nostra Comunitat ho ha viscut de formes diverses.

En aquest article hem recollit el testimoni d’alguns membres de la nostra Obra salesiana on expliquen com han viscut aquesta Setmana Santa condicionats per la pandèmia i les seves circumstàncies personals.

«Parlo en nom dels 5 que formem la nostra petita comunitat salesiana de la parròquia: L’Emili, en Joan, el Txema, el Victor i en Lluis Maria. Com tothom, hem estat confinats seriosament a caseta i ens hem organitzat perquè cadascú assumeixi una responsabilitat dins del grup: Anar a comprar, rentar la roba de tots, netejar els diferents espais: menjador, sala d’estar, capella, banys i anar a llençar les escombraries…etc. (No tenim gos), cosa que alguns han trobat a faltar com a pretext per sortir de casa… en canvi la gran riquesa i consol que hem tingut ha sigut la capella i sobretot el de disposar de 5 capellans a casa, per poder, cada dia celebrar fraternalment l’Eucaristia i fe la pregària de les Hores amb tota l’Església. Setmana Santa viscuda en la intimitat del confinament i amb la presència, el pensament i el record virtual de la comunitat parroquial. No han faltat moments de lectura personal, telefonades, WhatsApp…I sobretot al vespre, a les 20h, des del balcó, el record emotiu i agraït, per aquells que vetllen i se sacrifiquen per la nostra salut.»

LLUIS MARIA Oliveras

«Des del meu confinament, que encara segueixo per la meva edat, he viscut aquesta Setmana Santa interioritzant els meus pensaments, més que en altres ocasions, veient que la petitesa de l’ésser humà, gràcies a la força de la unió, aconsegueix fites solidàries i que la pregària en comú, arriba a unir a les persones més que mai.»

EMPAR Lillo

«Nosaltres estem confinats en família. Amb els nens hem anat fent pregàries adaptades a ells amb algun símbol. I quan ells ja dormien hem seguit diferents propostes de celebracions online per fer silenci i pregària. El fet d’estar a casa ens ha permès dedicar més temps a viure-ho amb els nens, que veiessin la importància que té per nosaltres, i poder-ho preparar amb calma. Alhora, la comunió que hem viscut amb moltes persones malgrat la distància.»

MARTA i PAU

«Durant els dies de Setmana Santa vaig participar de la Pasqua salesiana en casa, una alternativa de la Pasqua jove pels temps que corren. Vaig fer videotrucada amb diferents joves d’Espanya de la meva edat. L’experiència ha sigut millor que mai, a part de gestionar-me jo el temps podia compartir-ho tant amb el grup com amb la família. He pogut centrar-me en mi i la meva fe. D’aquí trec una idea molt més clara sobre la meva fe i com la visc amb coherència.»

LUISA Arango,
participant del grup de joves 3 i catecumenat 1

«La Setmana Santa l’he viscut confinada, com la majoria de gent, jo sóc professora i per tant no havia d’anar a treballar. Juntament amb el meu marit, el Jordi, vam pensar que veuríem les celebracions per la TV però que no volíem perdre el sentit de comunitat i vam pensar fer unes celebracions online i celebrar amb els grups que habitualment compartim alguns moments, així que vam pensar en fer la Pasqua confinada online. Vam tenir la sort que l’Emili Marcos, SDB i el Jesús Mari Vergara, SDB, ens vam dir que estaven disposats a fer les celebracions, va ser un luxe!

 

Vam ser unes celebracions molt viscudes, plenes de símbols i amb un gran sentit comunitari. Les vam estar preparant abans i després l’Emili i el Chusma (Jesús Mari) les van omplir de sentit. Tot i ser online van participar nens, alguns joves i adults. Vam intentar que tothom pogués participar i tenir un petit espai per sentir-se integrat. Els nens van participar i es van incorporar molt bé. Per mi una gran experiència i confirma el meu esperit salesià, perquè em vaig sentir família salesiana, i sobretot vaig tenir, encara més clar, que la comunitat és la base de l’església. Nosaltres tenim una GRAN COMUNITAT!!»

YOLANDA Otal de la Torre,
Salesiana Cooperadora

«Escriure dels dies del meu confinament a casa, se’m fa difícil, doncs són molts els sentiments que he tingut durant aquestes setmanes, procuraré expressar-los el millor que pugui.

 

El primer de tots és el sentiment de Gratitud a Déu, des del fons del meu cor, per tot el que se m’ha donat i tinc… la meva llar, on fa 55 anys vaig venir a viure amb el meu estimat espòs… La meva llar està plena de records de tota una vida, un piano… llibres… escrits… fotos… regals dels pares… avis… germans… fills… nets… etc. Durant aquestes setmanes he repassat i valorat amb profunditat tots aquests records de tants bons moments que en la meva vida he gaudit. Aquest ha sigut un sentiment de gratitud.

 

També el do de la meva Fe, doncs ha sigut més enfortida i molt més profunda. Durant el meu silenci amb la meditació, la lectura de la pregària matinal i la missa des de Roma del Papa Francesc, que tant admiro i estimo, m’ha fet ésser més fidel amb l’Amor en majúscula, doncs he sentit que Ell no m’ha deixat mai de la seva mà i m’he sentit acompanyada sempre.

 

No cal dir que també he patit moments de dolor i tristesa per tot el que passa a la Humanitat. Només puc pregar, per a què un dia el somni de Déu arribi a tots els humans fins al fons dels seus cors. I per acabar, haig de dir que els últims dies HAN SIGUT UNA AUTÈNTICA QUARESMA I SETMANA SANTA EN LA MEVA VIDA«.

GEMMA Renom